Atracții turistice în Dâmbovița: Cheile Zănoagei – o zonă mirifică a masivului Bucegi

Publicitate

Ionuț Parghel

Cheile Zănoagei sunt unele dintre cele mai frumoase atracții turistice din județul Dâmbovița, dar și din Munții Bucegi. Acestea se află într-o zonă mirifică, în rezervația naturală Zănoaga – Lucăcilă, în apropierea lacurilor Bolboci și Scropoasa.

Cheile Zănoagei se întind pe o distanță de aproape doi kilometri și se mai numesc Rezervația a III-a a Bucegilor. Toată zona cheilor este caracterizată de un peisaj fabulos, datorită reliefului creat în calcar foarte erodat, cascadelor create pe râu, dar și pereților verticali.

Microclimatul din chei este unul cald ceea ce a permis dezvoltarea unei vegetații bogate în specii rare, completate de pădurile și pajiștile alpine. De-alungul acestei zone se pot observa cascade, praguri, bulboane spumoase și lacuri cu apă verde-albăstruie, creând o atmosferă unică, chiar de basm. Pereții masivi ce formează cheile ajung la înălțimi de până la 200 de metri.

Cheile Zănoagei sunt ușor accesibile, fiind traversate de traseul montan marcat cu cruce albastră, ce leagă Cabana Zănoaga de Cabana Scropoasa. De-alungul cheilo, traseul șerpuiește pe o parte și pe alta a râului, obligând turiștii să treacă podețe din lemn sau chiar să sară din piatră în piatră pentru a realiza traversarea. Pe anumite porțiuni poteca urcă pe stâncă, ocolind zone ale râului cu apă adâncă, acest lucru oferind priveliști minunate asupra cheilor.

În apropierea Lacului Scropoasa, peisajul se schimbă total și imaginile montane superbe se oglindesc în apa liniștită cu sclipiri de smarald. Aici se poate admira în toată splendoarea sa barajul și lacul de acumulare, iar cu puțin noroc și ajutor din partea lucrătorilor de la baraj, se poate trece prin tunelul ce face legătura cu Cheile Orzei.

Pe tot parcursul Cheilor Zănoagei există stânci masive cu forme ciudate, erodate de apă și vânt de-alungul timpului, fapt ce conferă cheilor un farmec aparte. Frumusețea cheilor este apreciată de toate categoriile de turiști, indiferent de vârstă și este un obiectiv tutistic ce nu trebuie ratat.

Cheile Zănoagei sunt situate pe Valea Ialomiței lângă Cabana Zănoaga, până la cabană existând două variante pentru accesul auto: DN 71 – Moroeni – Cota 1000 – DJ 713 (Cabana Cuibul Dorului, Cabana Dichiu – Cabana Zănoaga) și DN 71 – Moroeni – Glod – DJ 714 (Sanatoriul Moroeni – Cabana Zănoaga).

Cheile Zănoagei datorită amplasării în pitoreasca zonă Bolboci-Padina-Peștera, beneficiază de un flux continuu de turiști, indiferent de anotimp. Această bucățică a Munților Bucegi este binecuvântată cu numeroase obiective turistice naturale.

Rezervația Naturală Zănoaga – Lucăcilă, unde se află și Cheile Zănoagei, cu o suprafață de 259 de hectare este o arie protejată din Parcul Natural Bucegi. Aceasta reprezintă o zonă de un deosebit interes floristic, faunistic, geologic, speologic și peisagistic.

Sursă foto: Gabriel Prundaru și Adrian Botescu 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!