Anchetă finalizată în cazul lui Ştefan, micuţul din Dâmboviţa mort după o operație la o clinică privată. Medicii au greşit

Publicitate

Colegiul Medicilor din România a finalizat ancheta în cazul copilului de un an și 10 luni din Târgoviște, decedat în urmă cu șase luni, în octombrie 2018.

Colegiul Medicilor a stabilit că micuțul, care a suferit o intervenție chirurgicală la un spital particular din București, nu a fost supravegheat postoperator conform protocoalelor. Cu toate acestea, Colegiul nu a acordat decât un vot de blam medicilor chirurgi care au realizat actul operator şi monitorizarea postoperatorie a copilului, echipei de Anestezie şi Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului şi sancţionarea echipei de Pediatrie care l-a monitorizat.

Iată ce a constatat Comisia de Disciplină: ”Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă, ceea ce a condus la lipsa unei atitudini terapeutice active, legate de complicaţia postoperatorie apărută. Decesul s-a produs în urma apariţiei unui hematom retropertioneal, cauzat de lezarea unor vene ale funiculului spermatic stâng, urmată de instalarea unui şoc hemoragic iniţial insidios, ulterior progresiv şi ireversibil. Deşirarea unor unor elemente venoase s-a datorat probabil fragilităţii vasculare proprie vârstei bolnavului şi eventualei tracţiuni a funciului spermatic în cursul coborârii înspre scrot a testiculului ectopic stâng. Considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activităţii medicale în gardă, conform legii, în ceea ce priveşte monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele şi împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală”.

Părinții micuțului pot contesta decizia în termen de 15 zile. Ștefan a murit în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2018.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!