Alertă în Dâmbovița! Virusul Pestei porcine africane, depistat la un mistreț mort

Foto arhivă
Publicitate

Alertă în Dâmbovița! Direcția Sanitar Veterinară anunță că virusul Pestei Porcine Africane a fost depistat Ia un porc mistreţ, găsit mort pe un fond de vânătoare din judeţul Dâmboviţa – este vorba despre fondul vânătoare 35 Dârza, pe raza localităţii Butimanu-Barbuceanu.

Potrivit medicilor veterinari, suspiciunea a fost emisă în data de 31 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care a confirmat suspiciunea a doua zi, pe 1 februarie.

Pentru data de 2 februarie, a fost convocată o şedinţă a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Dâmboviţa, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru stabilirea zonelor de restricţii.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major Ia nivel social şi economic.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!