Alegeri în pandemie. 96 de sesizări în primele ore, Dâmbovița, pe lista verificărilor MAI

Publicitate

Astăzi, 27 septembrie, românii își votează primarii, președinții de consilii județene și administrațiile locale și județene.

În prima declarație de presă de astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declarat că, până la ora 13, procesul electoral s-a desfăşurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică.

Tot până la prânz, au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, purtătorul de cuvânt MAI susținând că un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 erau în curs de verificare.

”Au fost constatate 16 fapte contravenţionale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise. S-au primit sesizări cu privire la 9 infracţiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane.

Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral”, a precizat reprezentanta MAI.

Printre exemple, au fost nominalizate Bucureștiul, dar și județele: Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Timiș, Caraș-Severin, Constanța, Olt, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Prahova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, ”poliţiştii din Dâmboviţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

Totodată, la o secţie de votare din localitatea dâmboviţeană Hulubeşti, s-a sesizat faptul că un candidat la funcţia de primar influenţează alegătorii. Şi în acest caz se fac verificări”, a declarat reprezentanta MAI.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!