90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului, monument românesc aflat în Cartea Recordurilor

Publicitate

90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman! Evenimentul s-a bucurat de prezența Custodelui Coroanei române, Margareta, şi a Principelui Radu.

Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, reper al unităţii naţionale, a fost construită “întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe soclu. Lucrarea metalică monumentală a fost ridicată între anii 1926 şi 1928, prin grija şi cu sprijinul Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, şi a fost inaugurată şi sfinţită la 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.

În anul 2013, Crucea Eroilor Neamului de pe vârful Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Recordul a fost omologat la 14 august.

La 18 februarie 2016, Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, trecerea Crucii Caraiman din domeniul public al oraşului Buşteni în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea reabilitării monumentului din bugetul ministerului. Proiectul de reabilitare se derulează în perioada 9 mai 2016 – 31 decembrie 2020.

(sursa: cruceacaraiman.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!