8000 de firme înființate prin Start Up Nation, 21.000 de noi angajați. Ce se întâmplă pe viitor cu programul?

Publicitate

Peste opt mii de firme au fost înființate de tineri români prin intermediul Programulul Start Up Nation 2017. Tinerii antreprenori au deschis firme cu domeniu de activitate producţie, industrii creative, servicii şi IT.

Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi dintre anteprenorii care au pornit afaceri prin Start Up Nation sunt au vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani, iar în prezent oferă locuri de muncă pentru peste 21.000 de persoane, iar 80% dintre locurile de muncă nou-create sunt ocupate de şomeri, tineri absolvenţi, persoane cu dizabilităţi.

Considerând rezultatele foarte bune, guvernul va continua programul și a alocat noi resurse bugetare de 2 miliarde de lei, astfel încât să fie acordată finanţare nerambursabilă de 200.000 de lei pentru fiecare beneficiar pentru 10.000 de firme.

Deocamdată, programul pentru demararea celei de-a doua ediţii a programului Start Up Nation a fost lansat deja în dezbatere publică, însă oficialii promit un program mai clar, cu o procedură de achiziţii simplificată, cu modul de lucru cu beneficiarii uniform în toată ţara, atât în cazul agenţiilor regionale, cât şi în cazul băncilor partenere.

Programul Start–up Nation este un program de încurajare și de stimulare a înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Obiectivul principal al Programului îl constituie stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative. Programul se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare. Până acum, 100.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro) era suma maximă primită în cadrul programului. Aceasta reprezintă o contribuție de maximum 100% din valoarea proiectului. Totuși, chiar dacă întreprinzătorul poate să vină cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile, este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute și diferențe de cheltuieli la decontare, care dacă nu pot fi acoperite de întreprinzător din alte surse pot duce la blocarea întregului proiect.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!